Word lid Bestel gratis

Interview met patiënt / vrijwilliger en verpleegkundige van Longpunt Rotterdam-Zuid

BARENDRECHT - Op 9 oktober 2013 is Longpunt Rotterdam-Zuid gestart. Het Longpunt is bedoeld voor de hele regio. Iedere maand wordt er in wijkcentrum Waterpoort in Barendrecht een bijeenkomst gehouden voor mensen met longziektes.

Met een longziekte sta je niet alleen

Sinds een jaar is de naam van het Astmafonds veranderd in Longfonds. Levina Oosterom is longverpleegkundige en onderdeel van de werkgroep van het Longpunt. ,,Er zijn verschillende longziektes die allemaal onder het Longfonds vallen. Astma is de meest bekende, maar COPD, chronische bronchitis en longemfyseem, zijn ook veel voorkomende ziektes."

Het Longpunt is een landelijk initiatief met al 46 locaties waar informatiebijeenkomsten worden gehouden. De werkgroep bestaat uit verschillende disciplines. Zoals longverpleegkundigen, diëtisten en therapeuten, maar ook een patiënt en een mantelzorger. Samen verzorgen zij de bijeenkomsten waarbij iedere maand een ander onderwerp centraal staat.

Arja Spits-Smit is patiënt en onderdeel van de werkgroep. ,,Ik heb COPD. Dat houdt in dat ik het vaak benauwd heb. In 2004 kreeg ik de diagnose. Ik heb mijn leven moeten aanpassen. Er zijn veel dingen die ik niet meer kan doen. Trappen lopen, stofzuigen, ramen zemen. Ik was een actief persoon en die tijd is voorbij. Inmiddels heb ik het wel geaccepteerd, maar ik kan het er nog steeds moeilijk mee hebben. Vooral als mijn kleinkinderen er zijn en ik niet lekker met ze kan dollen zoals ik het liefste zou doen." Arja wisselt ervaringen uit met lotgenoten bij het Longpunt. ,,We leren van elkaar en kunnen daardoor beter met de ziekte omgaan."

,,Tijdens de bijeenkomsten - iedere tweede woensdag van de maand - kunnen patiënten en mantelzorgers vragen stellen, contact maken met lotgenoten en luisteren naar iedere keer een andere presentatie. Zo zal bij de bijeenkomst van woensdag 12 februari 'Medicijnen en inhalatie' centraal staan. Het blijkt dat veel mensen met longziektes moeite hebben met de inhalatie", vertelt Levina Oosterom. ,,Het wordt in het ziekenhuis wel uitgelegd, maar het is moeilijker dan het lijkt. Het is van groot belang dat het medicijn goed binnenkomt, anders heeft het geen enkel nut." De presentatie wordt gegeven door een verpleegkundige, apotheker en een praktijkondersteuner. Na de uitleg kan er ook geoefend worden.

Contact en informatie via longpuntrotterdamzuid@longfonds.nl en www.longfonds.nl

Dit interview is overgenomen uit De Schakel.