Word lid Bestel gratis

Long-op-chip

19 november 2018 Wereld COPD Dag: Longfonds wil long-op-een-chip

Erasmus MC werkt mee aan oplossing kapotte longen

Rotterdamse wetenschappers werken mee aan baanbrekend onderzoek naar de long-op-een-chip, om longweefsel te kweken. Daarmee kunnen onderzoekers medicijnen testen om kapotte longen te repareren. Dat meldt het Longfonds (voorheen Astma Fonds) vandaag, op Wereld COPD Dag. Elk jaar overlijden 6.000 Nederlanders aan COPD, doordat hun longen onherstelbaar beschadigd zijn.

Het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam ontwikkelt in dit onderzoek de longblaasjes. “Het is fantastisch dat we onze kennis over de ontwikkeling van longen kunnen inzetten om een oplossing te zoeken voor ongeneeslijke longziekten”, zegt dr. Robbert Rottier. Het Erasmus MC werkt nauw samen met de Universiteit Twente en het Leids Universitair Medisch Centrum.

“Met longweefsel uit een laboratorium heb je fantastische nieuwe mogelijkheden om medicijnen te testen waarmee longen gerepareerd kunnen worden”, zegt de Twentse onderzoeksleider dr. André Poot. “De techniek waar we aan werken, kan in de toekomst een droom waarmaken voor mensen met een ongeneeslijke longziekte”. Het Longfonds wil investeren in die oplossing.

“De long-op-een-chip is goed nieuws voor mensen met COPD of longfibrose”, zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds. “Hun longen zijn kapot. Dit nieuwe onderzoek is de eerste stap op weg naar reparatie van longweefsel.”

Levend longweefsel

Eerst willen de onderzoekers een klein stukje long nabouwen: de long-op-een-chip is een klein apparaatje van kunststof van een paar vierkante centimeter. “Daarop kweken we longcellen, zodat we levend longweefsel tot onze beschikking hebben. Dat weefsel kan worden beschadigd, waarna we onderzoeken of nieuwe medicijnen helpen bij het herstellen van dat weefsel”, zegt Poot.

Hij hoopt de long-op-een-chip binnen vier jaar werkend te hebben. Een volgende stap kan zijn dat mensen met een longziekte een ‘persoonlijke’ chip krijgen. Zo kan een behandeling worden getest op individueel longweefsel van de patiënt zelf.

‘Bijna geen lucht’

In de regio Rotterdam alleen al zijn tienduizenden mensen met een ongeneeslijke longziekte. Elly Swijnenburg-Zijlstra (68) uit Rotterdam heeft COPD. Sinds juni 2005 gebruikt ze extra zuurstof. “Als ik een infectie te pakken heb, is het zomaar mis. Dan kan ik geen stap meer zetten en krijg ik bijna geen lucht.” Doordat haar longen steeds slechter worden, kan ze niet meer met een rollator lopen. Sinds kort is zij aangewezen op een elektrische rolstoel om haar bewegingsvrijheid te vergroten. Voor Elly zou de long-op-een-chip het begin zijn van iets nieuws.

Longfonds

Het Longfonds (voorheen Astma Fonds) strijdt voor mensen met een longziekte en wil gezonde longen gezond houden. Want gezonde longen zijn van levensbelang. In Nederland zijn ruim een miljoen mensen met een longziekte, zoals astma, COPD of een zeldzame longziekte.