Word lid Bestel gratis

Schone lucht, houtrook

Veel mensen hebben last van houtrook in een of andere vorm:

het stoken van open haarden, houtkachels, barbecues, vuurkorven door buren of elders in de woonomgeving.

In houtrook zit veel Fijnstof PM 2.5, en andere (roet)deeltjes, die diep in de longen doordringen en medische klachten veroorzaken. Vooral het fijnstof bevat veel schadelijke stoffen, zoals o.a. Benzo(a)pyreen, benzeen, koolmonoxide, tolueen, dioxine enz. (Vooral bij onjuist stoken of verkeerde materialen).
Het veroorzaakt o.a. longontsteking en ook astma bij jonge kinderen...!
Weinig mensen melden dit bij officiële instanties, die deze gegevens wél nodig hebben om hierop maatregelen te kunnen nemen. Men denkt dan: "Ach, het helpt toch niet."

Melden van overlast door houtrook kan o.a. bij:

* Stichting Milieuklachten: www.milieuklachten.nl (volg het menu)
* Houtrook website: www.houtrook.nl
* Uw eigen huisarts en ook de longarts: die adviseren GGD en overheid.

 

Plaatselijke overheid......veel politieke partijen hebben als speerpunt 'schone lucht voor iedereen' in hun verkiezingsprogramma. Helaas is dit  vooral gericht op de luchtvervuiling door het verkeer. Dit is ook een grote boosdoener, maar de vervuiling door open haarden en houtkachels is plaatselijk heel groot. Die komt nog eens bóvenop de uitstoot van het verkeer.......Vooral in de regio Rotterdam zijn grote (luxe) woonwijken, waar bijna in elke woning een open haard staat. Die stookt men dan voor de gezelligheid: en zadelt omwonenden op met vervuilde lucht. Stokers hebben een keuze, longpatiënten niet. Die moéten die vervuilde lucht inademen....
Als de gedeputeerden dit gaan melden bij de (plaatselijke) overheid, wordt die zich bewust van dit probleem......en kan maatregelen nemen om grotere overlast te voorkomen in de toekomst.

Dus heeft u last van houtrook? Meld het alstublieft!