Word lid Bestel gratis

Schone lucht

Veel mensen hebben last van houtrook in een of andere vorm 
Het stoken van open haarden, houtkachels, barbecues, vuurkorven door buren of elders in de woonomgeving komt veel fijnstof en roet in de lucht.

In houtrook zit veel Fijnstof PM 2.5, en andere (roet)deeltjes, die diep in de longen doordringen en medische klachten veroorzaken. Vooral het fijnstof bevat veel schadelijke stoffen, zoals o.a. Benzo(a)pyreen, benzeen, koolmonoxide, tolueen, dioxine enz. (Vooral bij onjuist stoken of verkeerde materialen).
Het veroorzaakt o.a. longontsteking en ook astma bij jonge kinderen...!
Weinig mensen melden dit bij officiële instanties, die deze gegevens wél nodig hebben om maatregelen te kunnen nemen. Er wordt gedacht: "Ach, het heeft geen zin om te klagen."

Melden van overlast door houtrook kan o.a. bij:

Plaatselijke overheid: veel politieke partijen hebben als speerpunt 'schone lucht voor iedereen' in hun verkiezingsprogramma. Helaas is dit  vooral gericht op de luchtvervuiling veroorzaakt door het verkeer. Dit is een grote boosdoener, maar de vervuiling door open haarden en houtkachels is plaatselijk eveneens heel groot. Die komt nog eens bóvenop de uitstoot van het verkeer.......! Vooral in de regio Rotterdam zijn grote (luxe) woonwijken, waar bijna in elke woning een open haard staat. Die wordt dan voor de gezelligheid aangestoken en zadelt omwonenden op met vervuilde lucht. Stokers hebben een keuze, longpatiënten hebben geen keuze. Die zojn verplicht die vervuilde lucht in te ademen....!
Als de gedeputeerden dit gaan melden bij de (plaatselijke) overheid, wordt die zich bewust van dit probleem en kan maatregelen nemen om grotere overlast te voorkomen in de toekomst. 

Dus heeft u last van houtrook? Meld het alstublieft!

Zie ook deze brief van de bewonersvereniging Molenlaankwartier Hillegersberg/Schiebroek

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
E-mail
Stel uw vraag aan het regiopunt via e-mail.
Ontmoet elkaar
Kom in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts.